İyi günler.
Bir derste sunumum var. Araştırmalarıma göre kısaca edindiğim bilgileri yazayım. Eksikliklerim, yanlışlarım, veya ekleyebilecekleriniz olursa sevinirim.
Bulut bilişimde alt yapı olarak sanırım server cluster kullanılıyor(emin değilim. Her teknolojide kullanılmıyor olabilir). Datacenter içerisinde sunucular cluster yapısıyla birleştiriliyor ve tek bir pc gibi çalışıyor. Sunucuların ön tarafında da yük dengeleyici(load balancer) var. Bu şekilde gelen istekler yönetiliyor. Load balancer içerisinde de round robin gibi algoritmalar kullanılıyor. Eğer çok uzun sürecek işlemler gelirse belirli bir eşik değerinden sonra gelen istek sona atılıyor ve tekrar sıraya giriyor.
Sistemde kullanıcılara sunucu kiralanması durumunda sanallaştırma teknolojisi kullanılıyor. Bu şekilde kullanıcı tarafında ölçeklendirme, işlemci, kapasite, ram gibi değişiklikler yapılabiliyor.
Html5 ile web teknolojilerinin de gelişmesiyle uygulamalar web üzerinden masaüstü yazılımı gibi çalışabiliyor. Websocket, canvas gibi sistemlerin uygulamalar üzerinde etkisi fazla denilebilir. Websocket ile realtime applicationlar yapılabiliyor. Canvas ile çizim uygulamaları da mümkün.
Anlatacaklarım kısaca bunlar. Tabii aklıma takılanlar da var. Sunucu tarafında örneğin depolama hizmetleri için nasıl yapılar kullanılıyor? Raid sistemler mi? Veri kaybının yaşanmaması amacıyla ne tür yöntemler kullanılıyor? Her bilgi birden fazla sunucuya mı yazılıyor?
Sunucu kümelemesinde iki bilgisayar cluster yapısıyla birleştirildi diyelim. işlemcinin hızı iki katına mı çıkıyor?
Ayrıca bizim kullandığımız her zamanki hosting sistemi de bulut mudur? Bulut bilişim çıkmadan önce kullandığımız hosting de buluttu da adı mı konulmamıştı?
Cevaplandırırsanız sevinirim. iyi çalışmalar.